torstai 10. toukokuuta 2012

BI 4 Kysymys-vastauslaatikko

Tee kysymyksiä BI4 -kurssin lisääntymisosioon liittyen tai myös muista aiheista, jos joku kohta on ollut vaikea ymmärtää.

Alla linkki siittiöiden suunnistustaidosta:
http://www.tiede.fi/uutiset/4687/siittiot_uivat_pain_seinia

Helena

29 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Mitä tarkoittaa inseminaatio?

    Nimimerkki Suski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inseminaatio on hoito, jota käytetään lapsettomuuden hoitoon. Siinä siittiöitä ruiskutetaan kohtuonteloon.

      Nimimerkki Sauna

      Poista
  3. Miten alkoholinkäyttö voi vaikuttaa lapsen ulkonäköön?

    - Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa sikiöön raskauden aikana siten, että se hidastaa sen kehitystä. Esimerkiksi 12 viikkoisen lapsen koko vatsaa 10 viikkoista lasta. Siksi lapsi on sitten syntyessään pienempi kuin pitäisi. Lisäksi runsas alkoholinläyttö voi aiheuttaa epämuodostumia esimerkiksi luustossa tai sydämessä, tyriä, hampaiden vajaakehitystä, poikkeuksia rintakehässä ja sukuelimissä ja pienipäisyyttä ja -silmäisyyttä. Lisäksi runsas käyttö aiheuttaa myös paljon sisäisiä kehityshäiriöitä esimerkiksi munuaisissa.
      Pienellä ja maltillisella alkoholinkäytöllä (1-2 annosta viikossa) ei ole tosin huomattu vaikutuksia sikiön kehitykseen.

      Poista
    2. Nimimerkki Suski

      Poista
  4. Mitä on prolaktiini?

    Nimimerkki Juhani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prolaktini (PRL) on aivolisäkkeen etulohkosta vapautuva hormoni, joka pitää huolen maidontuotannosta synnytyksen jälkeen ja ylläpitää sitä.

      - Satuli

      Poista
  5. Millaisia syitä hedelmättömyyteen on?

    Nimimerkki: Satuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiselle tyypillisiä syitä ovat munanjohtimen tukos, ovulaatiohäiriöt, rakenteelliset syyt, kromaaliset syyt ja tietenkin selittämättömät syyt. Miehillä syitä voivat olla kivesten siittiöntuotannossa tai siitiöiden kiveksistä pois kulkeutumisessa siittiöistä.Hedelmättömyydelle altistavia tekijöitä ovat siementiehyitä tukkivat tai ahtauttavat sairaudet, piilokiveksisyys ja suonikohjut kiveksistä verta tuovassa laskimossa sekä runsas alkoholin käyttö ja tupakointi.

      Nimimerkki Jonne

      Poista
  6. Mitä kuukautiskierron aikana tapahtuu ?

    -Pekka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuukautiskierto kestää noin 25-35 päivää ja vuotovaihe, joita kutsutaan kuukautisiksi noin 2-8 päivää. Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alusta seuraavien kuukautisten alkuun.

      Ennen ovulaatiota kohdun limakalvot uusiutuvat ja paksunevat mahdollista raskautta varten. Ovulaation aikaan munasolu irtoaa, jolloin on paras aika tulla raskaaksi. Mikäli munasolu ei kuitenkaan hedelmöity, tulevat kuukautiset. Noin 14 päivää ovulaation jälkeen tulee vuotovaihe, kun limakalvot poistuvat.

      Kaikki tämä johtuu hormonierityksen muutoksista. Kuukautisvuoto johtuu keltarauhashormonituotannon loppumisesta, jolloin limakalvo ei saa enää tarpeeksi ravinteita, surkastuu ja lopulta irtoaa. Estrogeenit ja progesteronit ohjaavat limakalvon muodostumista.

      - Kaisa

      Poista
  7. Miten sikiö kehittyy raskausviikkojen 8-40 aikana?

    Nimimerkki Juhani

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 8. viikkoisena sikiöstä voi erottaa jo erilaisia ruumiinosia. Viikkojen kehittyessä se kasvaa jatkuvasti.

      Viikot 13-17 sikiö reagoi ääniin ja valoon kohdun ulkopuolella, se osaa puristaa kädet nyrkkiin.

      Viikot 18-22 Sikiön sydän sykkii kaksi kertaa nopeammin kuin odottajan. Silmäripset, kulmakarvat ja hiukset alkavat kasvaa.

      Viikot 22-26 Sikiö alkaa muistuttaa vastasyntynyttä. Sille voi myös tulla hikka lapsiveden nielemisestä. Jos se syntyisi, se selviytyisi todennäköisesti tehohoidossa.

      Viikot 27-31 Vauvan ihon alle kehittyy rasvaa. Se alkaa aistimaan odottajan mielialan, äidin äänen ja makuaisti herkkä. Liikkuu paljon. Voi olla jo kääntynyt alaspäin.

      Viikot 32-37 Vauva harjoittelee hengitysliikettä. Se kasvaa tasaisesti ja sille kehittyy pienet kynnet.

      Viikot 37-40 Vauva on valmis syntymään. Sen keuhot ovat kehittyneet kunnolla.

      - Satuli

      Poista
  8. Mitä hedelmättömyys hoitoja on ?

    Nimimerkki Jonne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koeputkihedelmöitys- tai mikrohedelmöityshoidot, pakastealkioiden siirrot, kohdunsisäiset inseminaatiot, hormonihoidot ja sukusoluluovutushoidot.

      Poista
  9. Mitä kiveksissä tapahtuu?

    -Pekka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiveksissä muodostuu sukusoluja. Tarkemmin ne muodostuvat siementiehyissä, joita on kummassakin kiveksessä kaikkiaan noin 250 metriä. Kiveksissä valmistuu myös testosteronia. Sitä valmistuu siementiehyiden ulkopuolella olevissa väli- eli Leydigin soluissa.

      - Kaisa

      Poista
  10. Mitä tapahtuu ovulaatiossa?

    Nimimerkki Sauna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovulaation aikana munasarjassa kehittynyt munasolu irtoaa. Ovulaation lähestyessä elimistö alkaa tuottaa enemmän estrogeenia, mikä alkaa paksuntaa kohdun limakalvoja ja luo samalla suosiolliset olosuhteet siemennesteelle. Estrogeeni lisää myös lutenisoivan hormonin määrää, joka saa munasolun irtoamaan munasarjasta eli käynnistää ovulaation. Lutenisoivan hormonin määrä ennustaa hyvin kierron hedelmällisimmän ajankohdan.

      Poista
  11. Millaisia ominaisuuksia äidinmaidolla on?

    - Satuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintoaineet imeytyvät tehokkaasti, kolesteroli pitoisuus on suurempi, proteiinipitoisuus on pieni.Äidinmaito edistää maitohappobakteerien kasvua lapsen ruuansulatuskanavassa. Maidon vasta-aineet antavat suojan mikrobeja vastaan. Maitosokeripitoisuus suojaa suolistobakteereja vastaan.

      Nimimerkki Jonne

      Poista
  12. Mikä tehtävä istukassa olevalla ruskuaispussilla on?

    Nimimerkki Suski

    VastaaPoista
  13. Mitkä ovat yhdynnän eri vaiheet?

    Nimimerkki Jonne

    VastaaPoista
  14. Voiko kuukautisten aikana tulla raskaaksi?
    - Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tulla mutta se ei ole todennäköistä.
      Raskaaksi voi tulla varsinkin nuori jolla ei ole vielä säännöllinen kuukautisrytmi, jolloin edellisistä kuukautisista saattaa olla kaksi viikkoa. Silloin samoihin aikoihin uusi munasolu irtoaa. Tällöin raskaus varsinkin on mahdollinen.

      Nimimerkki Suski

      Poista
  15. Mitkä ovat istukan tehtävät raskauden aikana?

    Nimimerkki Jonne

    VastaaPoista